Könyvelői hírek

2013. augusztus 28.

Iskolakezdési támogatás

A tavalyi évhez hasonlóan a munkáltató idén is részesítheti a munkavállalót iskolakezdési támogatásban. Fontos változás a 2013-as évtől, hogy már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adható, számlával már nem lehet elszámolni.
Folytatás...
2013. augusztus 14.

A munkaidő, távolléti díj és a bérpótlékok változása

2013. augusztus 1-jével változik a Munka törvénykönyve, amely hatályba lépése, 2012. július 1. óta először módosul. A változások érintik többek közt a munkaidő, a távolléti díj és a bérpótlékok alakulását. A változásokkal mind munkáltatóként, mind munkavállalóként érdemes megismerkednie.
Folytatás...
2013. augusztus 6.

Tudnivalók a táppénzről

A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXX. törvény (Eb.tv.) 48. § (8) bekezdése értelmében a táppénz összege a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának:

  • 60 %-a (legalább kétévi biztosítási idő esetében)
  • 50%-a az alábbi esetekben:
  1. rövidebb folyamatos biztosítási idő esetében,
  2. a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt, valamint
  3. 44. § d) pontjában meghatározott esetben (keresőképtelennek tekinthető a szülő tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartamára abban az esetben, ha a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben)
Folytatás...
2013. július 31.

Tudnivalók a határozott idejű, a részmunkaidős és a próbaidős foglalkoztatásról

A munkaszerződésben kifejezetten rendelkezni kell a határozott idő kikötéséről, ugyanis az Mt. alapján eltérő megállapodás hiányában a munkaviszony határozatlan időre jön létre. A határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag (pl. 2013. július 1-től 2013. augusztus 15-ig) vagy más alkalmas módon (pl. nyári mezőgazdasági munka esetén feladat teljesítésétől függően, így például a betakarítási munkálatok elvégzéséig) kell meghatározni.
Folytatás...
2013. július 24.

Kamatjövedelmek után 16% SZJA és 6% EHO is fizetendő augusztus 1-től

2013. augusztus 1-jétől a kamatjövedelmek után, a 16 százalékos személyi jövedelemadó (kamatadó) mellett 6 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az új közterhet az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXIII. törvény írja elő.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlatok