Könyvelői hírek

2014. december 3.

Behajtási költségátalány

A híradásokból, különböző cikkekből már mindenki számára ismert a 2014. március 15-én életbe lépett behajtási költségátalányra vonatkozó szabályozás. A túlzott adminisztrációs terhek miatt reménykedtünk, egy esetleges utólagos törvénymódosításban, de ez sajnos nem következett be. Augusztusban a NAV is közzétette, hogy álláspontja szerint miként kell eljárni a jogszabályi előírás gyakorlati alkalmazása során. Az alábbi tájékoztató ennek ismeretében került összeállításra.
 
Mi az a behajtási költségátalány?
Folytatás...
2014. november 28.

Üzleti ajándék adózása

Karácsony közeledtével gyakori, hogy a cégvezetés megjutalmazná dolgozóit, például egy céges vacsorával, vagy partnereit egy múzeumi belépőjeggyel.

Jelen cikkünk e tételek adózásához, eredménytervezéséhez kíván segítséget nyújtani.

Főszabály: minden, ajándéknak szánt eszköz adózik, mivel annak végfelhasználója magánszemély. Az ajándékok egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, és az adott ajándék 1,19-szeres értéke után a juttatónak 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie.
Folytatás...
2014. november 14.

Online pénztárgép karbantartása

Mi a teendő abban az esetben, ha online pénztárgépe meghibásodik?

A NAV honlapján közzétett szervizek listája ezen a linken elérhető.
    
Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere-pénztárgépet biztosítani. Azon átmeneti időszakban, míg nincs működő online pénztárgép, a vállalkozás 15 napig adhat kézi számlát vevőinek. (A pénztárgépbe a javítás befejezését követő első tételként a kézi nyugtaadással és a cserepénztárgéppel bizonylatolt bevételt is be kell ütni külön megjelöléssel, vagy az erről utólag egy összegben készült gépi nyugtán történő feljegyzéssel, a bizonylatok megőrzése mellett.)
Folytatás...
2014. október 31.

Indul az áruforgalom ellenőrző

Az adócsomagban megtalálható a nemzetgazdasági miniszter által már bejelentett úgynevezett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER). "Ennek célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének előírása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba hozatalra olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz" - olvasható az indoklásban.
Folytatás...
2014. október 22.

Év végi költségoptimalizálás

Az év végéig tartó időszak sok cégnél a bevételek döntő részét eredményező, nagy hajtás ideje. A január pedig az összegzés, átgondolás, tervezés hónapja. Összesítjük elért eredményeinket, átgondoljuk mik a céljaink a következő évben. 

Van azonban egy óriási hátránya ennek a fajta időbeosztásnak, amit sokan elfelejtenek. Mégpedig az, hogy utólag már nem változtathatunk a könyvelésen!  Ezért tanácsos még, évzárás előtt három hónappal, átgondolni, hogyan, mire érdemes pénzt kivenni a cégből. 
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2021 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató