Könyvelői hírek

2016. december 6.

Műemlékvédelmi adóalap kedvezmények karbantartás, felújítás, beruházás esetén

Társasági adó változás 2017. I. rész Műemlékvédelmi adóalap kedvezmények karbantartás, felújítás, beruházás esetén.   • A műemléki ingatlanon, a műemléki értéknek minősülő ingatlanon, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanon végzett karbantartással, felújítással, beruházással összefüggésben az adózás előtti eredményt csökkentő kedvezmény vehető igénybe. Az ingatlannak a mérlegben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény előírásai szerint ingatlanként kimutatott eszköz minősül.
Folytatás...
2016. november 29.

Tájékoztató az online pénztárgép használatára kötelezett adóalanyi kör bővüléséről és az ezzel kapcsolatos teendőkről

I. Online pénztárgép használatára kötelezett adóalanyi kör bővülése (NGM rendelet 1. melléklet)

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendeletet módosító 9/2016. (III. 25.) NGM rendelet előírásaiból következően 2017. január 1-jétől az alábbi – 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR 08 besorolás szerinti – tevékenységet folytató adóalanyok is kizárólag online pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek, amennyiben tevékenységüket üzletben, mozgóboltban végzik. 

Folytatás...
2016. október 15.

Adómentes juttatás I. - Bölcsődei szolgáltatás

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.6. pontja c) alpontjában foglaltak alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei szolgáltatás.

Folytatás...
2016. október 6.

Cafeteria változások 2017

Nagyon röviden összefoglalva a 2017 évi változásokat azt mondhatjuk, hogy új kedvezményes adózású elemek mellett a meglévő és népszerű elemek kedvezőtlenebb adózása várható. Számos béren kívüli juttatás után - amelyet az idén még csak 34,51 százalékos szja-teherrel sújtanak - jövőre már 49,98 százalékos mértékben kell adózni. Így drágább lesz cafeteriaelemként alkalmazni a helyi bérletet, értékhatár nélkül a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, illetve bármely ajándékutalványt.
Folytatás...
2016. április 21.

Online pénztárgép – változó szabályok, új alanyok és határidők

Új előírás a pénztárgép akadálytalan működését korlátozó eseményekre

2016. április 2-tól a pénztárgép akadálytalan működését korlátozó eseményekhez kapcsolódó esetekben bizonylatolt bevételek szabályainak módosítása alapján a jövőben már utólagos rögzítésként kerül nevesítésre, ha pénztárgép útján nem kerülhet sor nyugta adására, mint például amikor:

Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat