Könyvelői hírek

2020. február 21.

Behajthatatlan követelés áfa tartalmának visszaigénylése

Nagyon sok kérdést kaptunk a fenti témával kapcsolatban, ezért összefoglaltam röviden a fontos tudnivalókat.A behajthatatlan követelés áfa visszaigénylése nagyon alapos dokumentálást és jelentős mennyiségű feltételnektörténő megfelelést igényel.
Folytatás...
2020. február 18.

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa csökkenése

Az áfatörvény 3. számú melléklet II. része kiegészül új 5. ponttal, a kereskedelmi szálláshelyszolgáltatással.Ennek következtében és az áfatörvény 82. § (2) bekezdése alapján az adó mértéke 18%-ról → 5%-ra csökken 2020. január 1-jétől. Azokban az esetekben kell alkalmazni először, amikor az adófizetési kötelezettség keletkezése a 84.§ szerint 2019. december 31-ét követő időpontra esik.
Folytatás...
2020. február 11.

Áfa törvény változás 2020 – közösségi ügyletek

A törvény ugyan 2020. január 1-től változott, de a gyakorlatban a közösségi adószámok számlán történő feltűntetését és a partner közösségi adószámának ellenőrzését a gyakorlatban már évek óta alkalmazzuk. Ami a bevallási kötelezettséget illeti, ügyfeleink esetében ez is teljes mértékben rendben van. A bevallási kötelezettség és a mentességi feltétel összecsatolására valószínűleg azért volt szükség, mert voltak ilyen típusú visszaélések.
Folytatás...
2020. január 14.

Amennyiben elrontottunk egy számla kiállítást, az alábbi két lehetőségünk van a korrekcióra

1. Helyesbítő számla kiállítása (ami az eredeti számlával együtt érvényes)Ebben az esetben helyesbítő (módosító) számlát kell kiállítani, ahol korrigálhatjuk az adatokat.A helyesbítő (módosító) számla az eredeti számlával együtt érvényes, tehát mindkettőt a vevőnek is el kell juttatni.A helyesbítő számlán automatikusan rajta van a hivatkozás az eredeti számlára, illetve egyértelműen szerepelnek rajta a javítások, helyesbítések.A helyesbítő számla összege csak a különbségből eredő összeg lesz.
Folytatás...
2020. január 8.

2020 adóváltozások és 2020-as minimálbér változás

December 30-án nyilvánosságra hozták, hogy a már korábban megszavazott 8%-os mértékben változnak a minimálbérek. 
A minimálbér 161.000,- Ft, a garantált bérminimum 210.600,- Ft lesz 2020-ban.

Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat