Könyvelői hírek

2020. november 18.

5%-ra csökkent a házhoz szállított ételek áfakulcsa

A veszélyhelyzeti intézkedésekkel összefüggésben 2020.11.14-től az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5%-ra csökkent.Az 5%-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre, és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén a szolgáltatás 5%-os áfakulcs alá tartozna.
Folytatás...
2020. augusztus 29.

KATA szigorítások 2021. január 1-jétől

Próbáltuk nagyon röviden, érthetően leírni a várható változásokat: 1. Ha katásként kapcsolt vállalkozásnak (Tao. törvény, Ptk szerint kapcsolt pl.:saját, vagy családtag cége) számlázol be, értékhatár nélkül 40%-os plusz adót kell fizetni annak, aki befogadja a katás számláját. Ez a külföldi kapcsolt cégre is vonatkozik. 2.
Folytatás...
2020. július 21.

Jövőre változnak a KATA szabályai

A törvény több helyen változtatja illetve kiegészíti az eredeti 2012. évi CXLVII. törvényt. Nézzük a legfőbb változásokat: A magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Tehát egy természetes személy 2021-től kizárólag egy kisadózói státuszban végezheti a tevékenységét. Ha a kifizető olyan kisadózó vállalkozásnak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozásban áll 40%-os mértékű adót kell a bevétel után megfizetni.
Folytatás...
2020. július 2.

2020. július 1-től több pontban változik a TB törvény és a járulékfizetés.

Akinek részmunkaidős munkavállalója van érdemes felül vizsgálni  a munkaszerződéseket, mert a bevezetésre kerülő minimum járulék alap miatt akkor is meg kell fizetni a minimálbér 30%-a után a járulékot, ha nem éri el munkavállaló bére ezt a mértéket. Minimum járulékfizetés munkaviszony esetén 2020. július 1-től bevezetésre kerül a járulék minimum, amely a minimálbérhez igazodik. A munkaviszonyban álló személy - új Tbj. 6. § (1) bek.
Folytatás...
2020. június 8.

Számlázással kapcsolatos változások 2020. július 1-től III. rész

Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást? A számlaadat-szolgáltatást a NAV által biztosított elektronikus felületen – az Online Számla rendszerben – kell teljesíteni. Az elektronikus felület (elérhető: https://onlineszamla.nav.gov.hu) az adóalany és az eljárásra jogosult személy egyedi azonosítását követően használható. Online Számla rendszerbe történő regisztráció Az adóalanynak ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, regisztrálnia kell magát az Online Számla rendszerbe.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat