Könyvelői hírek

2020. július 21.

Jövőre változnak a KATA szabályai

A törvény több helyen változtatja illetve kiegészíti az eredeti 2012. évi CXLVII. törvényt. Nézzük a legfőbb változásokat: A magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Tehát egy természetes személy 2021-től kizárólag egy kisadózói státuszban végezheti a tevékenységét. Ha a kifizető olyan kisadózó vállalkozásnak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozásban áll 40%-os mértékű adót kell a bevétel után megfizetni.
Folytatás...
2020. július 2.

2020. július 1-től több pontban változik a TB törvény és a járulékfizetés.

Akinek részmunkaidős munkavállalója van érdemes felül vizsgálni  a munkaszerződéseket, mert a bevezetésre kerülő minimum járulék alap miatt akkor is meg kell fizetni a minimálbér 30%-a után a járulékot, ha nem éri el munkavállaló bére ezt a mértéket. Minimum járulékfizetés munkaviszony esetén 2020. július 1-től bevezetésre kerül a járulék minimum, amely a minimálbérhez igazodik. A munkaviszonyban álló személy - új Tbj. 6. § (1) bek.
Folytatás...
2020. június 8.

Számlázással kapcsolatos változások 2020. július 1-től III. rész

Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást? A számlaadat-szolgáltatást a NAV által biztosított elektronikus felületen – az Online Számla rendszerben – kell teljesíteni. Az elektronikus felület (elérhető: https://onlineszamla.nav.gov.hu) az adóalany és az eljárásra jogosult személy egyedi azonosítását követően használható. Online Számla rendszerbe történő regisztráció Az adóalanynak ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, regisztrálnia kell magát az Online Számla rendszerbe.
Folytatás...
2020. június 8.

Számlázással kapcsolatos változások 2020. július 1-től II. rész

Az Áfa tv. Összesítő jelentésre vonatkozó szabályokat tartalmazó 10. számú mellékletének szabályai 2020. július 1-jével megváltoznak. A jogszabály módosított előírása alapján 2020. július 1-jétől számlaadat-szolgáltatásra kötelezettek mindazok, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek:• áfaalanyok,• belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, és• erről számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak, bocsátanak ki.
Folytatás...
2020. június 5.

Számlázással kapcsolatos változások 2020. július 1-től I. rész

A számla kibocsátására rendelkezésre álló idő változása.A számla kibocsátására meghatározott, a teljesítéstől (előleg esetén az adófizetési kötelezettség keletkezésétől) számított észszerű idő 2020. július 1-jétől 15 napról 8 napra csökken. A számlakibocsátásra rendelkezésre álló határidő csökkentése azon ügyletekről kiállított vagy kibocsátott számlákra vonatkozik először, amelyek teljesítése 2020. június 30-át követi. A belföldi adóalany beszerző adószámát fel kell tűntetni a számlán.2020.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2023 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat