Könyvelői hírek

2020. november 23.

Adómentes költségtérítés járhat otthoni munkavégzés esetén

A múlt héten szerdán kihirdetett 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet értelmében november 12-étől a veszélyhelyzet idejére (november 12-től 2021. február 8-áig) enyhülnek a távmunkavégzésre vonatkozó munka törvénykönyvében rögzített szabályok. Ahhoz azonban, hogy az enyhébb szabályok alkalmazásával az otthoni munkavégzés lehetősége megnyíljon a munkavállalók számára, mindenképpen munkaszerződés módosítást kell a feleknek eszközölniük.
Folytatás...
2020. november 18.

5%-ra csökkent a házhoz szállított ételek áfakulcsa

A veszélyhelyzeti intézkedésekkel összefüggésben 2020.11.14-től az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5%-ra csökkent.Az 5%-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre, és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén a szolgáltatás 5%-os áfakulcs alá tartozna.
Folytatás...
2020. augusztus 29.

KATA szigorítások 2021. január 1-jétől

Próbáltuk nagyon röviden, érthetően leírni a várható változásokat: 1. Ha katásként kapcsolt vállalkozásnak (Tao. törvény, Ptk szerint kapcsolt pl.:saját, vagy családtag cége) számlázol be, értékhatár nélkül 40%-os plusz adót kell fizetni annak, aki befogadja a katás számláját. Ez a külföldi kapcsolt cégre is vonatkozik. 2.
Folytatás...
2020. július 21.

Jövőre változnak a KATA szabályai

A törvény több helyen változtatja illetve kiegészíti az eredeti 2012. évi CXLVII. törvényt. Nézzük a legfőbb változásokat: A magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Tehát egy természetes személy 2021-től kizárólag egy kisadózói státuszban végezheti a tevékenységét. Ha a kifizető olyan kisadózó vállalkozásnak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozásban áll 40%-os mértékű adót kell a bevétel után megfizetni.
Folytatás...
2020. július 2.

2020. július 1-től több pontban változik a TB törvény és a járulékfizetés.

Akinek részmunkaidős munkavállalója van érdemes felül vizsgálni  a munkaszerződéseket, mert a bevezetésre kerülő minimum járulék alap miatt akkor is meg kell fizetni a minimálbér 30%-a után a járulékot, ha nem éri el munkavállaló bére ezt a mértéket. Minimum járulékfizetés munkaviszony esetén 2020. július 1-től bevezetésre kerül a járulék minimum, amely a minimálbérhez igazodik. A munkaviszonyban álló személy - új Tbj. 6. § (1) bek.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat