Könyvelői hírek

2020. március 24.

Kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2020

Felhívjuk a tisztelt érintettek, gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy a 2020. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2020. március 31.   Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.   A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz, mely szerint a 2012.
Folytatás...
2020. február 21.

Behajthatatlan követelés áfa tartalmának visszaigénylése

Nagyon sok kérdést kaptunk a fenti témával kapcsolatban, ezért összefoglaltam röviden a fontos tudnivalókat.A behajthatatlan követelés áfa visszaigénylése nagyon alapos dokumentálást és jelentős mennyiségű feltételnektörténő megfelelést igényel.
Folytatás...
2020. február 18.

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa csökkenése

Az áfatörvény 3. számú melléklet II. része kiegészül új 5. ponttal, a kereskedelmi szálláshelyszolgáltatással.Ennek következtében és az áfatörvény 82. § (2) bekezdése alapján az adó mértéke 18%-ról → 5%-ra csökken 2020. január 1-jétől. Azokban az esetekben kell alkalmazni először, amikor az adófizetési kötelezettség keletkezése a 84.§ szerint 2019. december 31-ét követő időpontra esik.
Folytatás...
2020. február 11.

Áfa törvény változás 2020 – közösségi ügyletek

A törvény ugyan 2020. január 1-től változott, de a gyakorlatban a közösségi adószámok számlán történő feltűntetését és a partner közösségi adószámának ellenőrzését a gyakorlatban már évek óta alkalmazzuk. Ami a bevallási kötelezettséget illeti, ügyfeleink esetében ez is teljes mértékben rendben van. A bevallási kötelezettség és a mentességi feltétel összecsatolására valószínűleg azért volt szükség, mert voltak ilyen típusú visszaélések.
Folytatás...
2020. január 14.

Amennyiben elrontottunk egy számla kiállítást, az alábbi két lehetőségünk van a korrekcióra

1. Helyesbítő számla kiállítása (ami az eredeti számlával együtt érvényes)Ebben az esetben helyesbítő (módosító) számlát kell kiállítani, ahol korrigálhatjuk az adatokat.A helyesbítő (módosító) számla az eredeti számlával együtt érvényes, tehát mindkettőt a vevőnek is el kell juttatni.A helyesbítő számlán automatikusan rajta van a hivatkozás az eredeti számlára, illetve egyértelműen szerepelnek rajta a javítások, helyesbítések.A helyesbítő számla összege csak a különbségből eredő összeg lesz.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2022 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat